Humanost v nehumanih časih in vloga RTV SLO

Koronakriza je poteptala človečnost.

Državo Slovenijo smo želeli, da bi bili vsi drugačni in vsi enakopravni, a ni tako. Sistematična diskriminacija, prezir do dostojanstva, etičnih in pravnih standardov je v zadnjem letu in pol dosegla alarmantne meje in jih tudi prestopila.

Zato apeliramo na RTV Slovenija, da stopi v bran humanosti. Slovenija je domovina izjemnih športnikov, a tudi mislecev in humanistov. Bili smo država socializma, v kateri so se uveljavljali tudi podjetniki in smo država kapitalizma, kjer želimo ohraniti socialni čut. Čeprav je največ katolikov, država spoštuje protestanta Primoža Trubarja, smo zagrizeno vdani svojim vasem in krajem, a cenimo vso domovino. Zato je naša dolžnost, da prekinemo sramotno diskriminacijo tako imenovanih korona ukrepov.

RTV Slovenija predvaja prelomne raziskovalne oddaje, ki razkrivajo uničujoče ekološke, ekonomske, zdravstvene in psihološke posledice za cel svet, ki jih diktirajo globalne korporacije. Prav te korporacije v koronakrizi želijo s pomočjo svojih tržnih produktov, za katere ne odgovarjajo, dominirati javnemu življenju in svoboščinam. Kako je možno, da ima v demokraciji glavno besedo kapitalska elita brez odgovornosti? Bomo zares spregledali usodni zgodovinski trenutek in obrnili hrbet človečnosti?

Končno so se zganili nekateri Zdravstveni domovi Slovenije, ki ne želijo na podlagi testa diskriminirati dostopa do javnozdravstvenih storitev. Še pomnimo, da so prav te zdravstvene domove gradili iz svojih žuljev naši dedki in babice, naše mame in očetje. Z željo in namenom, da ne bo pred njihovimi vrati ostal ne odvisnik ne alkoholik, ne istospolna oseba ne prostitutka, ne duševno motena oseba, ne kaznjenec ne otrok, ne nosečnica ne stari in ne mladi in tudi ne nekdo, ki ne zmore, ali ne želi svojega celotnega bivanja zvesti na testiranje ali cepljenje.

Zato RTV Slovenija pozivamo, da omogoči okroglo mizo strokovnjakov in strokovnjakinj, ki bodo javno, z različnimi stališči, strnili poglede, kako na human način poskrbeti za različne pristope, ki niso diskriminatorni do nikogar: do cepljenih, necepljenih, testiranih, netestiranih, bolnih ali zdravih.

Oddaja Tarča z javnim linčem ene profesorice je bila nehuman zdrs, ki ga moramo nemudoma popraviti. Javna televizija je prostor dialoga, spoštovanja in skrbi za vse. Ne sme biti zgolj poligon interesne politike in nastopov oseb, ki ne uživajo spoštovanja javnosti.

Ne dovolimo umetne in zavržne delitve Slovenije in njenih ljudi. Spoštujmo vse in najdimo odgovore, varnost in dialog, kjer se bomo vsi počutili kot ljudje. Časa za odlašanje ni niti en dan več.

Predlagamo format znanstvene razprave z gosti, ki bodo iskali skupne rešitve za različne skupine ljudi, brez medsebojnega blatenja, nizkotnosti in izsiljevanja. Želimo in vredni smo debate na visoki intelektualni ravni, kjer ima vsakdo od govorcev na voljo 5 minut brez prekinjanja in brez skakanja v besedo. RTV Slovenija naj odpre telefone za javna vprašanja.

Ne le demokracija. Človečnost je na preizkušnji. Da, to je ključni trenutek naše mlade države. Ne glede na vaše stališče podprite človečnost. Hvala v imenu sedanjih in prihodnjih generacij.

Pričakujemo vaš odgovor in organizacijo javne znanstvene debate, v kateri bi želeli kot aktiven del civilne družbe tudi sodelovati.

Strokovni odbor Zavoda za svobodo življenja,

mag. Blaž Kavčič.
mag. Karin Rižner
dr. Mateja Černič
dr. Jerneja Tomšič
dr. Ana Kavčič Pucihar
dr. Katerina Vidner Ferkov
dr. Uroš Dobnikar dr. med.
Gregor Knafelc dr. dent. med.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja